Five 9 Sports Management
När kan jag åka?

För att vara spelbar i alla college-ligor bör du åka antingen hösten direkt efter studenten eller året därpå. Till exempel - om du är född år 2002 och tar studenten 2021, så är det bäst att åka till höstterminen 2021 eller 2022. Väntar du längre än så kan du spela junior college (NJCAA) men oftast inte NCAA eller NAIA (läs mer om ligorna längre ner). Det finns dock undantag! Tveka inte att höra av dig om du har frågor kring spelbarhet. 

När ska jag börja min ansökan?

College-coacher börjar rekrytera internationella spelare ungefär 2,5 år i förväg. Alltså, det absolut optimala är att börja med din ansökan på våren i årskurs 1.

Det är väldigt få svenskar som börjar så tidigt och därför är det också relativt få som spelar i de allra bästa lagen.

Coacherna har begränsade antal stipendium, så ju längre man väntar desto färre stipendium finns kvar. 

Dock går det självklart att börja senare än i årskurs 1. Vi har hjälpt spelare som börjat allt från över 2 år till 2 veckor (!) innan försäsongens start. Din personliga tidsplan beror på många faktorer men den allmänna regeln är ju tidigare desto bättre chanser. 

Vad är ett fotbollsstipendium?

Kostnaderna för att plugga på ett amerikanskt universitet är indelade i skolavgift, boende och mat. 

Skolavgift = "tuition"

Boende och mat = "room & board"

Ett fotbollsstipendium fungerar som en "rabatt" på avgiften man betalar till skolan.

Beroende på din fotbollnivå kan ett stipendium täcka allt från 1-100 procent av dina college-studier. 

När ett stipendium täcker 100 procent kallas det för "full ride"-stipendium. Blir du erbjuden ett sådant behöver du varken betala för skolavgift, boende eller mat. Ibland ingår även kostnad för försäkring och skolböcker. Det enda du behöver betala är det du gör på fritiden!

Ett fullt stipendium på en topp-skola kan vara värt upp till 700,000 kronor på år (!). Vi har även några spelare som har fått mer än fullt stipendium. Det är ovanligt men inte omöjligt om man är på den högsta nivån i sin ålder.  

Vad är ett akademiskt stipendium?

Utöver fotbollsstipendium kan man även få akademiska stipendium. Akademiska stipendium ges inte ut av coachen, utan delas ut automatiskt av skolan när man söker in på sina betyg och testresultat. Varje skola har olika betygs- och testkrav för olika nivåer av akademiska stipendium. Det är alltså möjligt att ha exempelvis 50 procent fotbollstipendium och 50 procent akademiskt stipendium. 

Hur länge gäller ett fotbollsstipendium?

När du skriver på ett stipendium gäller det i ett läsår (augusti-maj). På vårterminen har man ett "utvärderingssamtal" med sin coach där man bestämmer om man vill vara kvar ett år till, byta skola eller åka hem. Vanligast är att coachen erbjuder samma stipendium till år 2, eller att man får förhöjt stipendium om man gjort bra ifrån sig (eller om coachen har tillgång till mer pengar än vad hen hade året innan). 

Att få sänkt eller borttaget stipendium är ovanligt. Oftast beror det på att man har blivit underkänd i flera ämnen eller gjort något som bryter mot skolans regler. 

Vad händer om jag vill åka hem?

Om du vill åka hem efter ett år, ett halvår eller 3 veckor så är det inga problem alls. När du skriver på ditt NLI (stipendium-kontrakt) så betyder det att du tillhör skolan som du skrivit under för, men du är helt fri att åka hem om du skulle vilja. Det du inte kan göra är att byta skola i USA utan att först få en "release form".

Du kan även ha kontrakt med din svenska klubb samtidigt - collegekontrakt och svenska klubb-kontrakt tar inte ut varandra. Det beror på att college inte är en klubb-verksamhet och ingen övergång görs. 

Det betyder även att du kan spela med din svenska klubb när du har sommarlov från college (maj-augusti). 

Vad finns det för ligor?

Det finns tre olika ligor som har hand om college-idrotten i USA: 

- NCAA

- NAIA

- NJCAA

NCAA är den största och är indelad i 3 divisioner - D1, D2 och D3. 

Vilken division en skola tillhör beror på skolan storlek, faciliteter, antal idrotter, ekonomiska resurser m.m.. 

D1 och D2 har idrottsstipendium medan D3 endast har akademiska stipendium.

NAIA är en liga för mindre skolor sett till antalet elever. Även här finns många idrottsstipendium även om de är lite färre än vad de är i NCAA. 

Alla hittills nämnda ligor har skolor med 4-åriga program. Det finns även skolor med 2-åriga program. Dessa skolor tillhör ligan NJCAA, även kallat "junior college" eller "juco".

Det som skiljer 2-åriga skolor från 4-åriga är intagningskraven och reglerna kring spelbarhet. 

Går man på ett juco i två år och och vill fortsätta sin utbildning kan man utan problem göra en transfer och läsa de två sista åren på ett 4-årigt universitet. 

Det finns massor av bra fotbollslag i samtliga ligor och serierna är långt ifrån "raka". Alla D1-lag är till exempel inte nödvändigtvis bättre än alla D2-lag, utan indelning är mer komplex än så. 

College-systemet är väldigt svårt att få en klar bild av innan man väl varit där, så oroa dig inte om du inte hängde med helt på denna förklaring. Ställ även gärna frågor längst ner :) 

Vad kan jag plugga för något?

I USA finns i princip alla linjer som finns i Sverige och lite till. De enda programmen vi rekommenderar att studera i Sverige är sådana där den amerikanska utbildningen är längre än 4 år och därmed blir väldigt dyr, som till exempel läkare (om du inte har en jättestor budget). Om du vill bli läkare men åka över i nåt år och plugga och spela college först så går det jättebra att "värma upp" inför läkarlinjen och exempelvis läsa "pre-med", biology eller liknande. Eller något helt annat om du hellre vill det.

Några exempel på utbildningar: sports management, marketing, finance, psychology, engineering, business/economics, political science, criminology, accounting, sociology, communication, computer science, hospitality management, health science, exercise science, nutrition & dietetics, human resource management... Detta är dock bara ett väldigt litet, slumpmässigt urval. Här är exempel på två stycken (också helt slumpvis utvalda) skolor där du kan se vilka utbildningar som erbjuds hos dem (för inspiration):   https://www.fiu.edu/academics/degrees-and-programs/index.html

http://www.barry.edu/arts-and-sciences/programs/?type=undergraduate

Vilka betyg behöver jag ha?

Betygen spelar roll både för ligan du ska spela i och för skolan, eftersom det är två separata ansökningar. För att spela junior college behöver du endast ha klarat gymnasiet, medan de andra ligorna ställer lite högre krav. Skolorna har även individuella krav både på betyg och tester. Därför är det svårt att säga ett generellt betygssnitt - det beror på vad du siktar på!

Maila gärna över ett utdrag på dina betyg du har hittills för en personlig bedömning (detta är helt kostnadsfritt). 

Måste jag ha bra betyg i engelska?

Nej, faktiskt inte! Du söker in till skolor på samtliga gymnasiebetyg, så det gör ingenting om just engelskan ligger på ett lågt betyg. 

Självklart underlättar hela ansökan om du har lätt för engelska, men det är verkligen inget måste. 

Hur finansierar jag min tid i USA?

Det allra vanligaste för svenska spelare är att finansiera sina studier genom CSN-bidrag och eventuellt lån. När du pluggar i USA har du rätt till samma studiemedel som om du skulle plugga i Sverige - även om du har fullt stipendium. Vi hjälper självklart till med råd, tips och ansökan.

Man kan även jobba på campus - till exempel i gymmet, bibblan eller student life center för att tjäna extra-pengar. Det är tillåtet att jobba upp till 20 timmar i veckan enligt det student-visum som man åker över på. 

Vilket visum behöver jag? 

Du åker över på ett studentvisum som heter F1. För att få ett sådant behöver du bli antagen till en skola och få ett dokument som heter I-20. 

Med ditt I-20 (och några andra dokument) får du sedan ditt visum utfärdat efter en intervju på amerikanska ambassaden i Stockholm (vi hjälper dig såklart med allt detta!). 

Hur bor man?

Vanligast är att man bor på campus (på skolan) det första året. Då delar man oftast rum med andra från laget och äter i skolans cafeteria. På vissa skolor har eleverna egna kök, men det vanligaste är att man får ett kort som man swipar i kafeterian. Många skolor har även ett stort utbud av restauranger som ingår i skolans kafeteria/matsal. 

Till andra året kan man ofta flytta "off-campus" och bo i en vanlig lägenhet utanför skolan. Många stannar dock kvar och bor on-campus hela sin skoltid. Hur man gör är såklart individuellt men skiljer sig även mycket från skola till skola beroende på utbud, priser och tradition. 

Varför behöver jag en agentur?

Proffsspelare förhandlar inte sina kontrakt själva, utan det är deras agent som ser till att de får det bästa möjliga. Precis så fungerar det om du anställer Five 9 som din rådgivare - vi ser till att du får det bästa möjliga laget och det bästa möjliga stipendiet. 

Dock är det faktiskt inte det som spelarna brukar uppskatta allra mest, utan det är att ständigt ha tillgång till någon som ser till att alla ansökningar blir rätt ifyllda, som berättar vad man ska göra (och när och hur), som översätter saker du inte förstår och som helt enkelt finns där och kan svara på alla tusen frågor som du kommer att ha angående det mesta i processen. 

Varför ska jag anställa just Five 9?

Först och främst kör vi ett samtal eller möte för att se om vi passar att jobba ihop (och ser så att du har rätt kvalifikationer betygsmässigt och spelmässigt). Om det klickar så tycker jag att du ska anställa oss för att...

... vi bryr oss till tusen om hur det går för dig. På planen, i skolan, hemma. Och att du hamnar på bästa möjliga skola såklart. Om du jobbar med oss kommer du att ha tillgång till våra råd och stöd i princip 24/7. 

... Five 9 är och vill fortsätta vara en agentur som jobbar med få spelare åt gången. Du tävlar inte om vår tid med massor av andra, utan får full fokus. 

... vi har själva gått på college i fyra år och upplevt det du har framför dig. Du kan alltid fråga oss om exakt vad som helst!

... vi har en bra relation med topp-coacher från hela USA. Är du tillräckligt bra för Florida State så ringer vi upp Head Coach Krikorian på FaceTime samma dag som din video är klar (eller UNC om du tycker Florida är för varmt. Eller Harvard om du har rätt betyg).

Vad behöver jag som förälder veta?

Du som förälder till en spelare som anställer oss har såklart också fria samtal/sms till mig (det lät som en Telia-reklam). Nej men på riktigt - du är precis så delaktig i processen som du själv vill vara. Vill du vara kopierad på varje mail går det bra. Sköter din dotter eller son sig helt själv går det också bra. De flesta föräldrarna brukar vilja låta oss sköta detaljerna, men gärna ha övergripande uppdateringar.

Något du säkert sitter och funderar på är kostnader. Vad kostar allt egentligen?

Förutom förmedlar-arvodet (finns under "priser" - gör ett inlogg med facebook eller email för att komma in på sidan) så tillkommer det några stycken kostnader under det året (eller åren) som man gör ansökan.

Måste-kostnader

(som alla oavsett skola behöver checka av)

SAT-prov - 90 dollar

spelarlicens - cirka 150 dollar

skolansökan - 0-50 dollar

visum till USA - cirka 300 dollar

Eventuella kostnader

(vissa skolor kräver dessa)

TOEFL-prov - 220 dollar

Betygscertifiering - 150-250 dollar

Skicka provresultat elektroniskt: 20-40 dollar

Vad är en "official visit"?

En official visit är när du blir inbjuden att åka över till USA och besöka en skola helt gratis, för att se om den är rätt för dig (de betalar för din flygresa dit och hem, samt logi och mat). Coacher kan erbjuda det till spelare som de ser som sina topp-recruits. Det är inte supervanligt, men det är några av spelarna vi jobbat med som varit på sådana visits. Till exempel så åkte Junis Andersson över till Colorado State innan hon bestämde sig för att tacka ja, och Silke Bonnen blev injuden till Kansas State.

Saknar du någon fråga? 

Fotboll på college i usa

College fotboll

Fotbollsstipendium

scholarship usa

stipendium i usa

  • Twitter Social Icon
  • YouTube
  • Instagram

+46 72 726 79 99

© 2021 by Five9-sports

Stockholm, Sverige