Five 9 Sports Management

New blog who dis?


Five 9 startar blogg! (det är dock inte vi på bilden, utan Madeleine Berghult. En av våra grymma spelare som går sitt tredje år på Keiser University i West Palm Beach).
Här kommer det komma upp lite allt möjligt som har med college och fotboll i allmänhet att göra. Fakta, nyheter och roliga uppdateringar. En och annan intervju. Uppdaterar så ofta vi kan, så glöm inte att klicka in er här med jämna mellanrum!

När vi pratar med spelare så har vi märkt att det är många som inte vet vad ett fullt stipendium i USA faktiskt innebär. Därför kör vi igång inlägg nummer 1 med att gå igenom det! Det är något som aaalla borde veta om. Varför? För att det är en sån otroligt bra möjlighet som bara (eventuellt) kommer en gång i livet.
Fullt stipendium eller "full ride" som det också kallas, är något du som duktig ung spelare har chans att få. Du maximerar dina chanser genom att spela på så hög nivå som möjligt (ingen skräll), börja collegeprocessen i tid (gärna minst 1 år i förväg) , och såklart genom att jobba med Five 9 (hehe). Men vad är det då?När du pluggar och spelar fotboll på college i USA har du egentligen 3 stycken huvudkostnader - skolavgift, boende och mat. Om du har hört att det är svindyrt med skola i USA så har du hört rätt. Det är orimligt vad amerikanerna betalar i skolavgift och enligt oss helt fel om man vill ha en välutbildad befolkning... men det är en helt annan diskussion som vi inte kommer att ta. Inte just nu.

I alla fall..

Enligt organisationen College Board låg skolavgiften 2019 (i genomsnitt) på 35,800 dollar. Alltså, nästan 350 000 kronor PER ÅR, bara för att gå i skolan. Utöver det tillkommer såklart hyra och mat.


Så är alla Five 9ers jätterika som har råd att åka över?


Nä, sanningen är att nästan alla våra spelare går på college helt gratis.

På riktigt. För att de har fullt stipendium.

Trots att deras skolor kostar allt mellan 300-600,000 kronor per år så behöver de inte betala ett öre av det. För att de är grymma fotbollsspelare.

De har dessutom gratis boende OCH gratis mat alla mål om dagen.

Vissa har till och med några tusingar rakt ner i fickan (inte jättevanligt men absolut möjligt).


Ett fullt stipendium är alltså:
Skolavgift, boende och mat 100% gratis under hela skolåret.

Variationer:

Ibland ingår även skolböcker och sjukförsäkring. Ibland inte.

Vissa skolor räknar ett fullt stipendium som skolavgift, boende, mat, böcker och försäkring gratis, medans andra "bara" räknar det som skolavgift, boende och mat gratis.


Bild: Amanda Ebbesson, Five 9er från Solna som just nu pluggar och spelar i New York.


Såklart är det tuff konkurrens om dessa stipendium. Alla får inte 100%. Du måste vara en duktig spelare och oftast även ha hyfsade betyg. Men visst är det värt ett försök?

Förstår du att du kan spela fotboll samtidigt som du får en utbildning och slipper betala varken hyra eller mat i fyra år?! Och lär dig ett nytt språk, får vänner från hela världen och spelar i en grymt proffsig miljö? Kanske till och med har sommar året om?

Livets liv!


P.S: man behöver inte spela fyra år, utan det går lika bra med ett halv år, ett år eller 2.5. Helt upp till dig.


57 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Fotboll på college i usa

College fotboll

Fotbollsstipendium

scholarship usa

stipendium i usa

  • Twitter Social Icon
  • YouTube
  • Instagram

+46 72 726 79 99

© 2021 by Five9-sports

Stockholm, Sverige