Five 9 Sports Management

MOA

 

ÖHMAN

Född: 1999

Klubb: Assi

  Position: forward

  • Instagram - Black Circle

Från Kalix till Alabama

- med norrländsk roommate

Moa Öhman kom på ganska sent att hon ville testa och se vad hon kunde få för stipendium på college i USA. Hon hörde av sig till oss i december 2017 och målet var glasklart - hon skulle bara åka över om hon erbjöds ett fullt stipendium på en skola där hon skulle ha ännu bättre förutsättningar än vad hon redan hade i Assi IF. Annars skulle hon fortsätta sin fotbollskarriär hemma i Kalix. 

Med meriter som startspelare i Elitettan, landslagsspelare i futsal och stipendiat som den mest lovande unga spelaren i Norrbotten hade vi i princip kunnat garantera henne sina önskningar om hon anlitat oss ett halvår tidigare. Många lag har redan alla sina värvningar klara långt innan jullovet, speciellt de högst rankade och Moa hade dessutom bara en enda chans på sig att klara SAT-testet (som behövs för att bli antagen samt spelbar i de flesta college-ligorna).

Därför antog vi utmaningen med ödmjukhet och blev lika glada som Moa när vi hittade en skola som allting stämde med. South Alabama University, nära gränsen till Florida, hade fortfarande ett sista fullt stipendium att ge ut.

Ett högt ansett NCAA Division 1-lag som dessutom har ett otroligt campus med topp-faciliteter.

Moa var en av coachens "top prospects" och blev inbjuden till en official visit (där skolan flyger över spelaren till campus och står för alla kostnader). I februari landade Moa i staden Mobile för att se om South Alabama levde upp till hennes krav eller om Assi skulle få behålla sin target forward.

Hur var besöket i Alabama?

"Först och främst så är Assi, som jag spelar i nu, en väldigt bra klubb som jobbar hårt för att vi spelare ska ha så bra förutsättningar som möjligt. Om jag skulle åka till USA så ville jag vara säker på att allting skulle vara ännu proffsigare och ge mig ännu fler möjligheter än vad jag har hemma. Därför blev jag väldigt glad när jag fick chansen att åka över och kolla på skolan innan jag bestämde mig. När jag väl kom dit så kände jag ganska snabbt att jag måste ta vara på den här chansen. Faciliteterna och upplägget kring fotbollen är otroligt proffsigt och det var egentligen ingen tvekan om vad som var rätt val."

Med på hennes snabb-visit hade hon sin mamma, Ann Öhman, som också ville vara med och godkänna det som eventuellt skulle bli dotterns nya hem. Hon säger så här:

"Om jag ska vara helt ärlig så tror jag att jag tyckte om South Alabama ännu mer än vad Moa gjorde. Även om jag såklart kommer sakna henne väldigt mycket när hon åker, så tycker jag hon gör helt rätt som tar den här chansen, och jag ser fram emot att åka över och hälsa på så ofta jag kan."

Moa valde att skriva på och bli en South Alabama Jaguar, men i kontraktet fanns  (såklart) kravet att hon måste klara de akademiska testerna för att bli antagen på skolan och godkänd av NCAA. 

SAT-testet går endast några få gånger per år, och mars-testet var Moas enda chans. Om hon inte klarade det så hade hon inte kunnat åka över till USA detta år. 

Efter en nervös väntan fick vi till slut reda på att hon hade blivit godkänd av NCAA. Sedan blev det ännu en tur till Stockholm för att skriva nästa prov - TOEFL. 

Moa bevisade att hon presterar bra under press, och klarade även TOEFL-testet på första försöket.

Därför kunde vi i maj äntligen åka upp till Kalix och berätta för henne att hon blivit officiellt antagen till South Alabama. 

Trots att Moa flyttar till andra sidan Atlanten så kommer hon att dela rum med en annan spelare som funnits betydligt närmare än så. Hennes nya roommate heter Helene Schjelderup och tillhör både Umeå IK och Norges ungdomslandslag. 

Hur känns det att du ska bo med en annan skandinav som du känner till sedan tidigare? 

"Även om jag och Helene inte känner varandra speciellt bra så har vi mötts tidigare och även pratat en del den senaste tiden om flytten. Det är absolut en trygghet att jag vet vem jag ska bo med, och hon är ju en väldigt duktig spelare som det ska bli kul att spela i samma lag som." 

Vi hoppas att både Moa och Helene kommer att trivas och ha en grym säsong i Alabama! Stort tack till dig Moa, som trots sen ansökan och mycket stress har gjort allting rätt på vägen och varit väldigt kul att jobba med! Ser fram emot att följa din resa.  

Denna artikel kommer att få mer innehåll när Moas säsong har kört igång. Ni hittar henne annars på instagram här: 

Bild: Moa Öhman (vänster) tillsammans med Five 9s Linnéa Lindmark. Bilden är tagen i samband med Elitettan-match mellan Assi och Umeå IK i maj 2018.

 

Moa

i Alabama

Säsong 1: 2018

Moa trivdes lika bra som hon hade hoppats att hon skulle göra när hon skrev på för South Alabama och gjorde en bra säsong som förstaårs-elev. Hon valde att stanna och skriva på för år 2 som blev ännu mer framgångsrikt, både för henne och för laget (scrolla ner för att läsa mer).

Moa i Alabama

Moa

i Alabama

Säsong 2: 2019

Moas "sophomore year"(år 2) blev ännu mer framgångsrikt än hennes första. South Alabama vann båda grundserien och conference-slutspelet vilket innebar att de kvalificerade sig för Nationals!

I slutspelet med de bästa från hela USA hade de dock otur med lottningen och stötte på de regerande mästarna Florida State redan i förstarundan. En match som slutade 2-0 till Florida State.

Moa fick även med sig en individuell utmärkelse då hon blev utsedd till All-Conference team - en av de elva bästa spelarna i slutspelet!

Fotboll på college i usa

College fotboll

Fotbollsstipendium

scholarship usa

stipendium i usa

  • Twitter Social Icon
  • YouTube
  • Instagram

+46 72 726 79 99

© 2019 by Five9-sports

Stockholm, Sverige